niedziela, 19 czerwca 2011

Sałatka z orzechami i soczewicą

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Składniki:

  • Zielona soczewica – 2,5 łyżki
  • Jabłko – 1 średnie
  • Szynka z indyka - 40g
  • Ogórek – 1 maały
  • Pomidor – 1 mały
  • Orzechy włoskie – 2 szt.
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki
Przygotowanie:

  1. Soczewicę płuczemy.
  2. Wodę (niewielka ilość) gotujemy do wrzenia. Wrzucamy soczewicę, którą gotujemy pod przykryciem 30 min.
  3. Kroimy pomidor i ogórek oraz szynkę. Rozdrabniamy orzechy. Składniki mieszamy.
  4. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do wcześniej pokrojonych składników.
  5. Odsączamy soczewicę i dodajemy do pozostałych składników.
  6. Całość mieszamy z jogurtem naturalnym.
Uwagi:
  • Podawać z pieczywem, np. chlebem Graham, żytnim razowym albo pełnoziarnistym.


Energia 335kcal
Białko 19.42g
Tłuszcz 9g
Węglowodany 44.72g
Smacznego! Uśmiech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...