niedziela, 24 lipca 2011

Amerykańskie placuszki - pancakes - z jabłkowo-kokosowym musem

Da się zauważyć, który pochodzi z mikrofalówki, prawda? ;)
Bogata w jabłkowy dżem, przystąpiłam do celebrowania mojego niedzielnego śniadania. Tym razem mój rytuał wzbogaciły placuszki, amerykańskie pancakes, które podałam z musem jabłkowo-kokosowym. Są pulchniutkie i przepyszne - idealne na najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Część z nich upiekłam w mikrofalówce (potrzeba matką wynalazku... ;)), część tradycyjnie - na patelni. Na pierwszy rzut oka widać różnicę. 

Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:

  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 jajka (1 całe + 1 białko)
  • 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego
  • masło lub olej do smażenia (1 łyżka)
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1/2 kubeczka serka wiejskiego lekkiego
  • ok. 5 łyżeczek dżemu jabłkowego 
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1.  Oddzielamy żółtka od białek. Łączymy jedno żółtko w małej misce z jogurtem, mąką, otrębami i sodą. Dobrze mieszamy widelcem. 
  2. W większej misce ubijamy oba białka jaj i sól aż do puszystości. 
  3. Łączymy zawartość obu misek i starannie mieszamy do uzyskania puszystej masy. 
  4. Smażymy 3-4 minuty na patelni teflonowej na rozgrzanym maśle lub oliwie, do zbrązowienia, a następnie odwracamy i smażymy drugą stronę przez 3-4 minuty. 
  5. Powtarzamy z resztą ciasta.
  6. Przygotowujemy mus - łączymy jabłkowy dżem, wiórki kokosowe i serek wiejski. Powstałą pastą smarujemy gotowe placuszki.

                dla całości [dla połowy, może być traktowana jako jedna, mniejsza porcja]
    Energia 561kcal [281kcal]
    Białko 28.66g [14.33g]
    Tłuszcz 26.76g [13,38g]
    Węglowodany 49.06g [24,53g]
    Smacznego! :)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Podobne posty

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...