piątek, 29 lipca 2011

Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy


Mam ostatnio niesamowite szczęście do darów Natury przekazywanych rękami rodziny. Zostałam ostatnio wyposażona w świeżuteńkie warzywa, a to oznacza kulinarny raj :)
Niestety, pogoda jest mało wakacyjna. Chociaż w zasadzie nie ma po co się chłodzić, postanowiłam na przekór niesprzyjającej aurze zaserwować chłodny letni przysmak.


Czas przygotowania: 20min. + około godzina na schłodzenie
Składniki:
(
na 1 porcję)
  • 1 szklanka maślanki 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mały ogórek
  • 3 średnie rzodkiewki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
  2. Warzywa delikatnie solimy i pozbywamy się z nich nadmiaru wody.
  3. Drobno siekamy koperek. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Łączymy jogurt i maślankę. Dodajemy do nich koperek, sok z cytryny i czosnek.
  5. Dodajemy do mieszaniny jogurtowo-maślankowej warzywa, polewamy oliwą z oliwek. 
  6. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  7. Chłodnik wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Uwagi:
  • Chłodnik warto podać z pieczywem, np. chlebem Graham, żytnim razowym albo pełnoziarnistym.
  • Świetnym uzupełnieniem chłodnika są także ugotowane na twardo jajka.
Energia 287kcal
Białko 11.74g
Tłuszcz 9.9g
Węglowodany 38.26g
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...