niedziela, 10 lipca 2011

Delikatny jogurtowy sos

Kiedy nie ma czasu na kulinarne
eksperymenty, a w brzuchu pusto, stosuje się przeważnie najprostsze rozwiązania. Ja musiałam takowe zastosować dzisiaj. Stąd do gotowanych brokułów, ryżu i mięsa drobiowego zaserwowałam jogurtowy sos o delikatnym smaku. Koper, jogurt i olej lniany tworzą bardzo fajną kompozycję smakową. Można go podawać do dosłownie czegokolwiek, ale wzbogaca smak nawet najmniej wymyślnej potrawy.

Czas przygotowania: 5 min.

Składniki:
(na 1 porcję):

  • 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
Przygotowanie:
  1. Połączyć jogurt naturalny z olejem lnianym. Dokładnie wymieszać.
  2. Do mieszaniny dodać koperek. Ponownie zamieszać.
  3. Polać sosem dowolną potrawę. :)


Uwagi:
  • Aby zagęścić sos, można do niego dodać odrobinę rozdrobnionego chudego twarogu.
  • Sos warto odrobinę schłodzić przed podaniem.





Energia



138kcal



Białko



3,73g



Tłuszcz



11,54g



Węglowodany



5,19g



Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...