niedziela, 24 lipca 2011

Domowy jabłkowy dżem

Jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka, jak zwykli sądzić Anglicy. A my, szczęściarze, możemy korzystać z tego, że Polska to istne jabłkowe królestwo. Mam to niesamowite szczęście, że w tym roku Natura wyjątkowo hojnie obdarzyła mnie przepysznymi jabłkami - papierówkami. Uwielbiam jabłka - wszelkie odmiany i postaci, tak więc sezon na ten owoc uważam za oficjalnie otwarty. A inauguracja odbędzie się ni mniej, ni więcej z przepisem na jabłkowy dżem, który dodatkowo pozwala schwytać i zatrzymać smak lata :)


Czas przygotowania: ok. 60 min.
Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • cukier (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Jabłka myjemy i obieramy.
  2. Obrane owoce ścieramy  na tarce o drobnych oczkach.
  3. Łączymy powstałą papkę z cynamonem.
  4. Przekładamy owoce do garnka i dolewamy odrobinę wody.
  5. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 min, od czasu do czasu kontrolując zawartość garnka i mieszając, by dżem się nie przypalił.
Uwagi:
  • Jeśli chcemy przechowywać dżem dłużej, gorące jabłka przekładamy do słoików i zakręcamy, ale nie do końca szczelnie. Słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą aż po same pokrywki. Od momentu zagotowania się wody słoiki trzymamy w garnku około 10-15 minut. Po wyjęciu musimy je dokręcić i ustawić do góry dnem, po czym poczekać, aż wystygną. Voila - mamy jabłka na dłużej :)
  • Warto podawać dżem jeszcze ciepły z pieczywem, np. chlebem Graham, żytnim razowym albo pełnoziarnistym.
  • Dżem idealnie sprawdza się jako dodatek do wszelkiego rodzaju naleśników, placuszków i tym podobnych :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...