sobota, 2 lipca 2011

Twarożkowy deser kakaowo-czereśniowy

Kiedy mamy potworną ochotę na coś słodkiego, najlepiej sięgnąć po domowe przysmaki. Własnoręczne wykonanie daje wiele satysfakcji, a i przekąska jest smaczniejsza oraz zdrowsza. Dziś polecam twarożkowy deser na zimno - nie ma to jak mała wakacyjna przyjemność :-)
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
(na jeden duży pucharek)
  • 100g twarogu półtłustego (ok. 1/2 kostki)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki wiśni lub czereśni
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru lub miodu
Przygotowanie:
  1. Twaróg dzielimy na dwie równe części.
  2. Kakao zalewamy odrobiną wrzątku i polewamy nim jedną część twarogu. Dokładnie rozgniatamy mieszaninę.
  3. Owoce myjemy, usuwamy pestki. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji, resztę rozgniatamy w szklance. Możemy je posłodzić miodem lub cukrem.
  4. Przygotowaną owocową papkę rozgniatamy z drugą porcją twarogu.
  5. Począwszy od masy kakaowej, wypełniamy pucharek naprzemiennie warstwami masy kakaowej i owocowej.
  6. Dekorujemy deser owocami.
  7. Odstawiamy do schłodzenia na około 15 min.
Uwagi:
  • Podane wartości odżywcze zakładają użycie miodu do dosłodzenia deseru oraz czereśni.






Energia



243kcal



Białko



18.92g



Tłuszcz



4,92g



Węglowodany



30.64g


Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...