sobota, 23 lipca 2011

Makaron z soczewicą

Dziś w mojej kuchni po raz kolejny królowały potrawy semiwegetariańskie. Tym razem rośliny strączkowe - znakomite źródło białka, a ponadto uczta dla podniebienia. (Ideologia mi się podoba, smaki też... Może semiwegetariański tydzień?)
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
(na 1 porcję)


  • 1/2 szklanki makaronu "świderki" (tutaj makaron żytni)
  • 3 łyżki soczewicy
  • 1 cebulka dymka
  • ząbek czosnku
  • 1 średni pomidor
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki tartego/drobno pokrojonego parmezanu
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy pod przykryciem, by nie ostygł.
  2. Gotujemy soczewicę - dotąd, aż będzie lekko miękka.
  3. Obieramy i drobno kroimy cebulę. Drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę czosnek.
  4. Pomidora obieramy ze skórki i drobno kroimy.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  6. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty.
  7. Do zawartości patelni dodajemy pomidora.
  8. Doprawiamy solą, bazylią i pieprzem.
  9. Po ok. 10 minutach dodajemy soczewicę. Mieszamy i dusimy przez ok. 5 min.
  10. Do całości dodajemy makaron i jeszcze przez chwilę pozostawiamy na patelni.
  11. Wyłożone na talerz danie posypujemy tartym parmezanem. Po wierzchu raz jeszcze posypujemy odrobiną bazylii.
Uwagi:
  • Ser można też wrzucić na patelnię, zanim wrzucimy soczewicę.



Energia



391kcal



Białko



20.65g



Tłuszcz



12.89g



Węglowodany



45.16g



Smacznego! ツ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...