czwartek, 28 lipca 2011

Pasta kanapkowa z wędzonych szprotek


Uwielbiam jeść wszelkie możliwe pasty kanapkowe, szczególnie te z rybami. Są dla mnie idealne na śniadanie, oprócz mojej umiłowanej, królewskiej owsianki i placuszków. Uwielbiam pastę z wędzonej szprotki - nie dość, że dostarcza dobrych kwasów tłuszczowych omega-3 i białka, to jest przepyszna :) 
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
  • 3-4 wędzone szprotki
  • gruby plaster chudego twarogu (ok. 50g)
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Szprotki dokładnie rozgniatamy widelcem.
  2. Do chudego twarogu dodajemy jogurt naturalny i rozgniatamy je na papkę. 
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Wszystkie składniki pasty łączymy i dokładnie rozgniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji i doprawiamy.
Uwagi:

  • Polecam podawać z pieczywem razowym lub pełnoziarnistym. 
  • Pasta wystarcza do posmarowania około 3 średniej wielkości kromek chleba. 

Energia 199kcal
Białko 21.05g
Tłuszcz 10.7g
Węglowodany 4.52g
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...