niedziela, 31 lipca 2011

Pasztet z selera


Z serii: pogaduszki na straganie (hmmm... w hipermarkecie?) w dzień targowy.
- A to seler! - westchnęła cebula do swego nowego obiektu westchnień, odsuwając się od buraka, który odrzucił jej zaloty - Jak my się ze sobą komponujemy!
- No to niezły mamy pasztet - stwierdził seler. 
Produkty warzywne i nabiał polecają się na obiad lub kolację :)
Czas przygotowania: 45 min. + 60 min. pieczenia
Składniki:
(na 2 porcje)

  • 2 korzenie selera (i odrobinę natki do dekoracji)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka 
  • 5 średnich pieczarek (ok. 100 g)
  • 6 łyżek otrąb (np. pszennych, owsianych)
  • pół szklanki wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz 
Przygotowanie:
  1. Seler gotujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.
  2. Cebulę, czosnek i pieczarki obieramy, po czym kroimy w kostkę.
  3. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Wrzucamy na patelnię czosnek, po chwili dodajemy cebulę. Smażymy dotąd, aż cebula się zezłoci.
  4. Dodajemy do zawartości patelni pieczarki, smażymy ok. 3-4 minut.
  5. Ugotowany seler ścieramy na miazgę na tarce o drobnych oczkach.
  6. Łączymy selerową papkę, cebulę, czosnek, pieczarki, otręby i wodę.
  7. Do mieszaniny wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
  8. Całość przyprawiamy pieprzem, zielem angielskim i majerankiem. 
  9. Przekładamy masę do brytfanny cienko wysmarowanej tłuszczem i wysypanej odrobiną otrąb. 
  10. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę.
  11. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy pasztet natką cebuli.
Uwagi:
  • Z podanych składników otrzymamy 2 porcje pasztetu, w formie o wymiarach 4 cm x 8 cm.

dla całości / dla 1 porcji
Energia
409kcal/ 205kcal
Białko 26.04g / 13.02g
Tłuszcz 23.56g / 11.78g
Węglowodany 52.35g / 26.18g
Smacznego! :) 

2 komentarze:

  1. Bardzo mi się ten niezły pasztet podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja też bardzo lubię! To dzięki takiemu pasztetowi przekonałam się po latach do selera :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...