środa, 27 lipca 2011

Risotto z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą


Kocham wakacje za to, że wreszcie mogę więcej czasu spędzić w kuchni. Do mojego hobby przyzwyczaja się również dalsza i bliższa rodzina, która nie patrzy już z niepokojem na moje eksperymenty, jak to było jeszcze rok temu. Dziś postanowiłam przyrządzić na obiad ryż. Przeważnie podawało się go u nas w domu go ot, tak - z jakimiś warzywami i sosem, ewentualnie - zapiekany. Dziś, dysponując trochę dłuższą chwilą, zdecydowałam się na risotto.
Czas przygotowania: 45 min. 


Składniki:
(na 1 porcję)

  • pół torebki brązowego ryżu
  • 3 pieczarki (ok. 60g)
  • pół piersi z kurczaka (ok. 100g)
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • średni pomidor
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 1/2 małej żółtej papryki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • bazylia
Przygotowanie:
  1. Gotujemy pierś z kurczaka (nie pozbywamy się całej wody, której używaliśmy do gotowania - odlewamy około pół szklanki), wystudzamy ją i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa myjemy. Pieczarki obieramy ze skóry. 
  3. Pomidory rozdrabniamy (np. za pomocą blendera), czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki siekamy w plasterki, pozostałe warzywa kroimy.
  4. Pomidory doprawiamy bazylią i słodką papryką.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. 
  6. Wrzucamy na patelnię czosnek, po chwili dorzucamy cebulę oraz kurczaka.
  7. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dorzucamy pieczarki i  żółtą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Gdy grzyby będą miękkie, dodajemy pomidory. Całość mieszamy.
  9. Po około 2 minutach wsypujemy na patelnię ryż. Smażymy przez ok. 5 min, mieszając.
  10. Zawartość patelni zalewamy odrobiną wody, w której gotowaliśmy pierś z kurczaka. Kiedy woda się wchłonie, dolewamy jej jeszcze trochę. Cały proces powtarzamy do momentu zmięknięcia ryżu, stale mieszając.
  11. Dodajemy kukurydzę. Pozostawiamy ryż pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze przez około 3 minuty.
Uwagi:
  • Gotowe risotto warto posypać tartym serem, np parmezanem.


Energia 523kcal
Białko 34.11g
Tłuszcz 15.17g
Węglowodany 63.19g
Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Ryżu nie gotujemy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponuje uzyc malej kukurydzy , gotowac ja najpierw z kurczakiem i dodatkiem dwoch duzych pieczarek , bulion bedzie mial bardziej grzybowy i slodki smak .

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryzu nie gotujesz , ryz sie smazy na patelni w bulionie :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...