piątek, 22 lipca 2011

Semiwegetariańskie faszerowane papryczki

Ostatnimi czasy zainteresowałam się semiwegetarianizmem, który wydaje mi się zdrowszą odmianą wegetarianizmu. Postanowiłam więc przyrządzić sobie na obiad semiwegetariańskie danie - oto faszerowane papryczki, sycące i zdrowe. A ile w nim witaminy C! :)
Czas przygotowania: ok. 20 min + 30 min oczekiwania
Składniki:
(na 1 porcję)


  • 1/2 torebki brązowego ryżu
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 puszki tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała różyczka brokuła
  • curry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

  1. Myjemy warzywa. Z papryki usuwamy części niejadalne i kroimy na połowę - tworzymy "łódeczki", do których nałożymy farsz.
  2. Każdą część papryki kilkakrotnie delikatnie nakłuwamy.
  3. Płukamy ryż i gotujemy go z odrobiną curry.
  4. Kroimy brokuła. Łączymy go z kukurydzą i tuńczykiem. Całość doprawiamy.
  5. Do mieszanki warzywnej dodajemy ryż i oliwę z oliwek. Mieszamy.
  6. Przekładamy farsz do połówek papryki.
  7. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Uwagi:
  • Papryczki można podawać na różne sposoby. Proponuję sos jogurtowy, który znajdziecie tutaj. Wierzch można przykryć sadzonym jajkiem bądź żółtym serem (aby ser ładniej się prezentował, można wykroić szklanką okrągły plasterek :))


Energia


351kcal


Białko


28.04g


Tłuszcz


3g


Węglowodany


60,14g


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...