piątek, 8 lipca 2011

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Ostatnio próbuję różnych kombinacji obiadowych dla mojej rodziny. Panuje podział obowiązków, więc gdy przyszła na mnie kolej, zaserwowałam zapiekankę. Zebrane opinie były, nieskromnie powiedziawszy, bardzo pozytywne :-) Tak więc dzielę się przepisem na moje kulinarne, zdrowe dzieło.

Całkowity czas przygotowania: 30 min. (czas aktywny: 25 min.)

Składniki:
(do przygotowania ok. 4 porcji)

  • 6 średnich jajek
  • 3 szklanki makaronu "nitki" (około 240g)
  • 1 średni ogórek
  • 1 średni pomidor
  • ok. 20 dag pieczarek
  • 1 puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
  • łyżka masła do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • łyżeczka suszonego koperku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron al dente z w osolonej wodzie. Studzimy go i dzielimy na dwie porcje.
  2. Warzywa myjemy i kroimy w plastry.
  3. Odsączamy tuńczyka.
  4. Jajka roztrzepujemy w misce.
  5. Naczynie żaroodporne natłuszczamy.
  6. Jedną porcję makaronu układamy w naczyniu żaroodpornym. Na niej rozkładamy pół ogórka, pieczarki i połowę puszki tuńczyka.
  7. Zawartość naczynia zalewamy połową roztrzepanych jajek. Całość przykrywamy drugą warstwą makaronu.
  8. Na wierzchu układamy pomidory, resztę ogórka, drugą porcję ryby i zalewamy pozostałą częścią mieszanki jajecznej.
  9. Wierzch posypujemy koperkiem.
  10. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 st. C i pieczemy około 25 min.




dla całego dania (w nawiasie: przybliżeniu dla 1 porcji)

Energia



1532 kcal (383kcal)



Białko



92.90g (23,23g)



Tłuszcz



43.25g (10,81g)



Węglowodany



199,51g (49,88g)


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super przepis! Zamiast ogórka i koperku dałem szczypiorek, który mega pasuje i trochę sera na wierzch. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...