niedziela, 4 grudnia 2011

Bajgle żytnie


Bajgle "chodziły" za mną od dłuższego czasu. Mogłam po prostu iść do sklepu i je kupić. Jednak odkąd odkryłam, jak fajne jest pieczenie własnego chleba, bułek i tym podobnych, (chyba złapałam bakcyla!) postanowiłam spróbować z bajglami. Przy okazji zrobiłam ich zupełnie inną wersję - nie tylko z mąki pszennej, ale i z żytniej. Na śniadanie można do nich dobrać przeróżne dodatki - na słodko, kwaśno, ostro, i tak będą smakować świetnie. Jednak nie ma to jak domowe pieczywo.
Czas przygotowania: 20 min. + 5-6 min.
Czas całkowity:  j.w. + 1h 30 min. + 20-25 min.

Składniki:
(na 8 bajgli)

  • 280g mąki żytniej chlebowej
  • 120g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka ciepłej wody
  • 12g drożdży
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • białko jajka
  • woda
  • łyżka cukru
  • łyżeczka sody kuchennej
  • nasiona maku i/lub sezamu do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie.
  2. W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. 
  3. Do miski dolewamy wodę z drożdżami. Całość dokładnie mieszamy.
  4. WYrabiamy ciasto rękoma, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny, by zwiększyło objętość dwukrotnie.
  5. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sodę.
  6. Po tym czasie ciasto wyjmujemy je z miski i dzielimy na osiem kulek.
  7. W każdej z kulek robimy dziurkę kciukiem i obracamy bajgla dookoła palca, by ją powiększyć.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do tempaeratury 220 st. C.
  9. Przygotowane bajgle wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy je około minuty, następnie obracamy na drugą stronę i czekamy kolejną minutę.
  10. Kładziemy bajgle wyjęte z wody na paierowych ręcznikach, by je odsączyć.
  11. Bajgle smarujemy białkiem jaja i dekorujemy nasionami.
  12. Pieczemy przez 20-25 minut.
Uwagi:
  • Do bajgli możemy dobierać dowolne dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne.
w przybliżeniu
dla 1 bajgla
Energia 174kcal
Białko 7.5g
Tłuszcz 1.2g
Węglowodany 36.1g
Błonnik 8.6g
Witaminy
i minerały
magnez, selen, fosfor, mangan, selen, witamina PP
Smacznego!

1 komentarz:

  1. super!! bardzo fajnie opisałaś cały proces robienia bajgli, to jest mega przydatne bo ja np nigdy ich jeszcze nie robiłam, a teraz dokładnie wiem co i jak :D
    wyglądają bosko!! *_*

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...