czwartek, 4 sierpnia 2011

Bakłażanowe "medaliony" vel. bruschetta semi-vegetariana


Znowu bakłażan i pomidory, czyli sezonowo. Dodajmy do tego mozzarellę, bazylię i oregano, a zbliżymy się po raz kolejny do ciepłych Włoch. Te bakłażanowe "medaliony" skojarzyły mi się z bruschettą w wersji bez pieczywa - stąd nazwa. Danie może być ciekawą przystawką na ogrodowym przyjęciu. Można też zjeść je samodzielnie lub jako część obiadu. Do wyboru, do koloru.
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki:
(na 1 porcję)

  • pół bakłażana
  • 5 łyżek serka wiejskiego light
  • sos pomidorowy (gotowy lub wcześniej przygotowany - przepis tutaj)
  • ok. 100g piersi z kurczaka
  • 4 małe kulki sera mozzarella
  • bazylia
  • oregano
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.
  2. Bakłażana kroimy w grube plastry. Posypujemy je solą i pozostawiamy na około 15 minut.
  3. Przeciskamy serek wiejski przez gazę, by odsączyć serwatkę.
  4. Doprawiamy odsączony serek ziołami.
  5. Spłukujemy sól i dokładnie osuszamy krążki warzywa.
  6. Układamy plastry na delikatnie natłuszczonej blasze i wstawiamy do piekarnika. Przypiekamy dotąd, aż zbrązowieją.
  7. Gotujemy pierś z kurczaka i kroimy na drobne kawałki. 
  8. Kuleczki mozzarelli kroimy na pół.
  9. Wyjmujemy blachę z piekarnika. Na plastrach układamy przyprawiony serek wiejski, kurczaka, nakładamy sos. Każdy z kawałków przykrywamy mozzarellą.
  10. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C. Wstawiamy blachę ponownie. Całość wyjmujemy z piekarnika wtedy, gdy mozzarella zacznie się topić.
Energia 344kcal
Białko 40.40g
Tłuszcz 9.91g
Węglowodany 22.28g
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...