sobota, 27 sierpnia 2011

Chana Bateta, czyli ciecierzyca z ziemniakami


To już kolejny dzień kulinarnych podróży bez opuszczania domu, a nawet kuchni (ostatnio nie chce mi się nigdzie ruszać z domu; całe szczęście, że rano jest dostatecznie chłodno na to, by w ogóle się poruszać). Muszę przyznać, że smaki Indii czy Tajlandii przemawiają do mnie tak, jak śródziemnomorskie. Ciężko byłoby mi się zdecydować, który wybrać. Ciecierzyca z ziemniakami, dobrze doprawiona - taka potrawa musiała trafić w mój smak. Nad miseczką takiej potrawy można poczuć się, jak na targowisku w Bombaju. Podobno można tam znaleźć budki, serwujące między innymi tę potrawę. Potrawa nie jest trudna, a jeżeli komuś zostało trochę gorczycy i mleka kokosowego - jak znalazł, by wykorzystać te składniki.
Czas przygotowania: 35 min.
Czas całkowity: czas przygotowania soczewicy (patrz uwagi) + jw.
Składniki:
(na 2 porcje)

  • 3 duże pomidory
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 2 małe cebulki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 i 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, lub więcej do smaku
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/2 szklanki ciecierzycy*
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
Przygotowanie:
  1. Pomidory kroimy w kostkę, cebulki - w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory obieramy ze skórki i rozdrabniamy za pomocą blendera.
  2. W dużym rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  3. Wrzucamy gorczycę i od razu przykrywamy. Czekamy około 15-20 sekund, aż nasiona przestaną "strzelać".
  4. Zmniejszamy ogień. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Podsmażamy około 5 minut, ciągle mieszając, dopóki cebula nie nabierze złotego koloru.
  5. Dodajemy kminek, kolendrę i pieprz. Smażymy przez około minutę.
  6. Wlewamy wcześniej przygotowane rozdrobnione pomidory. Całość smażymy przez około 5 minut, aż zawartość rondelka zgęstnieje.
  7. Wlewamy mleko kokosowe, dosypujemy sól i cukier. Zawartość rondelka doprowadzamy do wrzenia.
  8. Dodajemy ziemniaki i ponownie zagotowujemy potrawę, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy jego zawartość, dopóki ziemniaki nie zmiękną.
  9. Zdejmujemy pokrywkę i dorzucamy ugotowaną ciecierzycę oraz posiekaną pietruszkę. Całość podgrzewamy.
Uwagi:
  • *Ciecierzycę musimy najpierw namoczyć - przez 8-12 godzin, a następnie gotować przez około godzinę.
dla 1 porcji
Energia 437kcal
Białko 13.85g
Tłuszcz 17.79g
Węglowodany 47.83g
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię cieciorkę, do tego spodobał mi sie dodatek mleka kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. indyjskie smaki są dla mnie raczej nowością, ale Twoje danie jak najbardziej mnie do nich przekonuje

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...