sobota, 6 sierpnia 2011

Cukiniowa zupa-krem przyprawiona curry


Po ostatnich eksperymentach potrzebowałam czegoś szybkiego, lekkiego, pożywnego, ale nie mniej sycącego niż to, czego do tej pory próbowałam. No i musiało kojarzyć się stricte z wakacjami. Postanowiłam więc przygotować zupę z cukinii. Zupa ma kremową konsystencję i łączy w sobie moje ulubione smaki, stanowiło to spełnienie moich dzisiejszych kulinarnych zachcianek.
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
(na 1 porcję)


  • pół cukinii
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • curry
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pół szklanki mleka
Przygotowanie:
  1. Cukinię i cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kostkę. 
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i cukinię. Smażymy dotąd, aż cukinia zmięknie.
  4. Doprawiamy zawartość patelni, dokładnie mieszając.
  5. Zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie i dusimy cukinię przez ok. 10 minut, aż stanie się "przezroczysta".
  6. Miksujemy zawartość patelni z bulionem dotąd, aż masa będzie gładka.
  7. Dodajemy mleko, cały czas miksując składniki.
Uwagi:
  • Zupę można podawać schłodzoną lub delikatnie podgrzaną.

Energia
188kcal
Białko 7.85g
Tłuszcz 8.24g
Węglowodany 23.04g
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...