środa, 10 sierpnia 2011

Cukiniowo-pomidorowa tarta


Ostatnio przerabiam cukinię w ilościach niemalże hurtowych. Mamy sezon na jedno z moich ulubionych warzyw, a ja wykorzystuję to, jak się da. Na kolację zaplanowałam sobie cukiniowo-pomidorową "tartę". Wyszła mi tak, jak chciałam - miała cudownie kruchy i chrupiący spód. Ponadto była przyjemnie ciepła, a bazylia dopełniła dzieła i zapewniła ten "właściwy" aromat. Czuję jednak, że cukinia jeszcze nieraz tego lata zagości na moim stole, w roli głównej lub jako postać drugoplanowa (jak seler z cebulą :))
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
(na 4 porcje)

  • 2-3 duże cukinie
  • 5 małych cebulek
  • 1/4 szklanki i 2 łyżki bułki tartej (u mnie pełnoziarnista)
  • jajko
  • 180 g żółtego sera (ok. 8-9 plasterków)
  • 1 średni pomidor
  • bazylia (suszona lub drobno posiekana świeża)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
  1. Warzywa myjemy. Cukinię ścieramy na tarce. Cebulę drobno kroimy. Pomidora kroimy w plastry. 
  2. Cukinię i cebulę kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni. Smażymy je na dużym ogniu, stale mieszając, dopóki cukinia nie skurczy się - przez około 6 minut.
  3. Zdejmujemy masę z patelni i pomagając sobie łyżką, pozbywamy się reszty wody z warzyw.
  4. Przekładamy cukinię do miseczki, łączymy z 1/4 szklanki bułki tartej oraz solą i pieprzem.
  5. Pozostawiamy zawartość miski na około 5 minut do schłodzenia.
  6. Roztrzepujemy jajko i łączymy je z cukinią i bułką tartą.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C.
  8. Natłuszczamy blachę do pieczenia. Na przygotowaną blachę wykładamy równomiernie cukiniową mieszankę. Przyciskamy ją, tworząc równomierną, dość grubą warstwę. 
  9. Wkładamy cukinię do piekarnika i pieczemy przez 12-18 minut, zanim cukinia nie stanie się złotawa.
  10. Wyjmujemy upieczony spód z piekarnika. Na powierzchni układamy warstwę żółtego sera. Posypujemy ją przyprawami.
  11. Ser pokrywamy plastrami pomidorów. Posypujemy je pozostałą bułką tartą. Jeśli pozostał nam jeszcze ser, tniemy go w paseczki i układamy na pomidorach. Wierzch posypujemy bazylią.
  12. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C. Pieczemy tartę przez około 30 minut.
Uwagi:
  • Najlepiej odczekać 10-15 minut przed podaniem tarty po wyjęciu z piekarnika, by delikatnie się wystudziła.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mm, uwielbiam takie zapiekanki. ;) Coś mi się zdaje, że zrobię jeszcze taką tego lata.

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...