wtorek, 16 sierpnia 2011

Curry z kalafiora


Ostatnio całkiem często sięgam po potrawy wegetariańskie lub semiwegetariańskie. Jednym z dzisiejszych dań obiadowych było curry. Jednak nie z kurczaka. Moje curry było kalafiorowe i przepyszne. Jest to zapewne zasługa warzywa, które uwielbiam, oraz przyprawy, w której kocham wszystko - od koloru, przez zapach po smak.
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
(na 2 porcje)

  • 300g kalafiora (ok. 4-5 różyczek)
  • 2 małe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe cebulki
  • 1 i 1/2 łyżki curry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół szklanki wody
  • suszona kolendra
  • mielony imbir
  • sól
Przygotowanie:
  1. Warzywa myjemy. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek drobno siekamy.
  2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni.
  3. Wrzucamy na patelnię czosnek, przyprawiamy imbirem. Nakrywamy pokrywką i smażymy przez około 3 minuty.
  4. Dodajemy curry i czosnek. Smażymy przez pół minuty, stale mieszając.
  5. Dodajemy kalafior. Smażymy przez około 5 minut (dotąd, aż kalafior odrobinę zmięknie), stale mieszając.
  6. Dodajemy pomidory, kolendrę i wodę. 
  7. Kiedy woda częściowo wyparuje, przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i dusimy potrawę przez około 25 minut, dotąd, aż warzywa nie będą miękkie.
Uwagi:
  • Potrawę warto podawać z ryżem, np. brązowym, parboiled czy basmati.
Energia 114kcal
Białko 4.68g
Tłuszcz 5.04g
Węglowodany 11.38g
Smacznego!

3 komentarze:

  1. bardzo apetyczne danie. zjadłabym duuużą porcję z moim ulubionym basmati :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam i curry i kalafiora. Na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie warzywne curry musi być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...