niedziela, 7 sierpnia 2011

Czosnkowo-bazyliowo-pietruszkowy kurczak


Miękki, aromatyczny, taki jak lubię. Tym razem postanowiłam przyrządzić kurczaka w rękawie do pieczenia, by trochę ograniczyć użycie tłuszczu. Mięso podałam  jako dodatek do spaghetti. Wyszło niesamowicie apetycznie, a nawet jeden z najbardziej wybrednych domowych "smakoszy" - moja siostra - zadeklarowała, że "mimo iż nie znosi czosnku, całość była nawet smaczna" ;) 
Czas przygotowania: 15 min. + 35 min. pieczenia
Propozycja podania - z makaronem i sosem
Składniki:
(na 2 porcje)


  • mała, pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • suszona bazylia
  • średni pomidor
  • pieprz 
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  2. Drobno siekamy natkę pietruszki i czosnek.
  3. Mieszamy po ok. łyżeczce bazylii, pieprzu i natki pietruszki.
  4. Na dnie rękawa do pieczenia sypiemy cienką warstwę ziół. Układamy na niej kurczaka.
  5. Wierzch kurczaka posypujemy czosnkiem i resztą mieszanki ziołowej.
  6. Kroimy pomidora w plastry i przykrywamy nim kurczaka.
  7. Pieczemy około 20 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw i pozwalamy kurczakowi piec się jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Uwagi:
  • Podawać na przykład z makaronem. Propozycja znajduje się tutaj.
dla całości / dla 1 porcji
Energia 182kcal / 91kcal
Białko 33.97g / 16.99g
Tłuszcz 2.24g / 1.12g
Węglowodany 7.58g / 3.79
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...