niedziela, 28 sierpnia 2011

Ekspresowy, "jednoporcjowy" chlebek bananowy


By na poczęstunek nie skusił się ktoś oprócz mnie, nie zdarzyło się chyba nigdy. Czasem jednak naprawdę nie mam czasu na pieczenie, a  ochota na coś słodkiego i domowego chodzi za mną, nie dając chwili spokoju. Bywa tak, że na pieczenie nie pozwala temperatura (kiedy na dworze trzydzieści stopni w cieniu, nagrzania kuchni nie wybaczyłby mi chyba żaden z domowników).  W takich wypadkach jedynym ratunkiem jest kuchenka mikrofalowa. Szybka, mała, komfortowa. I smaczne rzeczy możemy w niej wyczarować. Szczególnie wtedy, kiedy mamy pod ręką miękkiego, słodkiego banana. Zanim go zamrozimy (mrożone banany... pycha!), możemy zaserwować sobie ekspresowy chlebek bananowy. W formie muffiny, bułeczki czy mikro-bochenka - to już zależy od inwencji twórczej i dostępnych narzędzi.
Czas przygotowania: 5 min.
Składniki:
  • 3 łyżki pełnoziarnistej mąki
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek lub innego, dowolnego oleju roślinnego
  • łyżka mleka
  • wanilia, cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • opcjonalnie: do posłodzenia (słodzik, cukier biały lub brązowy, fruktoza)
Przygotowanie:
  1. W małym naczyniu łączymy mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i wanilię (ewentualnie także słodzik).
  2. W drugim naczyniu mieszamy banana, tłuszcz roślinny i mleko.
  3. Łączymy suche i mokre składniki. Mieszamy je dotąd, aż uzyskamy gładką masę.
  4. Wstawiamy naczynie do mikrofalówki*. Mikrofalujemy na maksymalnej mocy przez około 60-90 sekund.**
  5. Po wyjęciu ciastka z kuchenki mikrofalowej odstawiamy je jeszcze na 5-10 minut do ostygnięcia i pełnego "związania się" ciasta.
Uwagi:
  • *Jeśli nie dysponujemy kuchenką mikrofalową, możemy upiec ciastko w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Pieczemy je przez 9-14 minut.
  • **Czas mikrofalowania zależy od maksymalnej  mocy kuchenki mikrofalowej - u mnie (800W) było to 90 sekund.
bez słodzika / z 1 łyżką brązowego cukru
Energia 227kcal/267kcal
Białko 5.61g / 5.67g
Tłuszcz 10.25g / 10.25g
Węglowodany 28.02g / 37.9g
Smacznego!

1 komentarz:

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...