poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Guacamole


Kiedyś fascynowało mnie wszystko, co związane z Meksykiem. Mexico City, Acapulco, Guadalajara, słońce, ślicznie brzmiący język, muzyka, kultura, zwyczaje i oczywiście kuchnia.  Dziś nadal potrafię powiedzieć parę słów w języku, którym posługują się Meksykanie, a ponadto zrobić przepyszną pastę - guacamole. W jej skład wchodzi awokado, bogate w  Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
  • pół awokado
  • pół średniego pomidora
  • mała cebulka
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili
Przygotowanie:
  1. Awokado obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na gładką masę.
  2. Pomidora drobno kroimy i dodajemy do awokado.
  3. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy je do masy.
  4. Łączymy masę z sokiem z cytryny. Ugniatamy ją widelcem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Pastę doprawiamy i mieszamy.
Uwagi:
  • Pastę można podawać z chlebem razowym albo pełnoziarnistym, tostami, grzankami, nachos, tortillą lub warzywami.
  • Pasta ze składników w wyżej wymienionej ilości wystarcza na posmarowanie 2 dużych kromek chleba.


Energia 141kcal
Białko 2.79g
Tłuszcz 11.01g
Węglowodany 11.72g
iQue aproveche! :)

1 komentarz:

  1. Robiłam guacamole parę razy i prawie nigdy nie dotrwało do momentu spożycia go właściwie z chipsami tortilla albo z jakimś chlebem - zjadałam je samo, jest pyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...