poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Jęczmienne risotto z cukinią i krewetkami


Oto drugie podejście do risotta z kaszy jęczmiennej. To dzisiejsze jest "pełnojęczmienne" - do jego wykonania użyłam już tylko kaszy. I krewetek. To dość niecodzienny wydatek, jadłam je pierwszy raz w życiu. Zawsze miałam je za coś niecodziennego, świątecznego, stanowczo z wyższych sfer i nie dla mnie. Skusiła mnie promocyjna cena w supermarkecie i wiedza o wartościach odżywczych owoców morza, oraz po prostu ciekawość i chęć posmakowania czegoś nowego. Było warto, chociaż świadomość, że nie będę sobie mogła pozwolić na taką przyjemność zbyt często, powoduje osobliwe, "emocjonalne" uczucie głodu ;)
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
(na 1 porcję)

  • pół szklanki kaszy jęczmiennej (najlepiej sprawdza się pęczak)
  • pół cukinii
  • 1/3 opakowania krewetek koktajlowych
  • mała cebulka
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  2. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, dopóki cukinia nie zmięknie.
  3. Dodajemy na patelnię kaszę jęczmienną i smażymy przez minutę, stale mieszając.
  4. Wlewamy na patelnię 1/3 szklanki wody. 
  5. Kiedy woda się wchłonie, stopniowo jej dolewamy. Powinniśmy dolewać jednorazowo po około pół szklanki. Cały proces powtarzamy do momentu zmięknięcia kaszy, mieszając.
  6. Dodajemy krewetki i gotujemy, cały czas mieszając, przez około 5 minut.
  7. Dodajemy ser, doprawiamy risotto i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy ryż pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze przez około 3 minuty.
Uwagi:
  • Risotto podajemy od razu po ugotowaniu, z gotowanymi brokułami lub zieloną fasolką szparagową.

1 komentarz:

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...