piątek, 19 sierpnia 2011

Krem z cukinii i kalafiora


Cały czas korzystam z darów lata, pamiętając, że zimą niestety nie będzie aż tak wesoło z moimi ukochanymi warzywami. Szczególnie adoruję cukinię i kalafiora, które przerabiam w ilościach niemalże hurtowych (co zresztą da się tutaj zauważyć). Da się też zauważyć, że kocham zupy o gęstej konsystencji. Tym razem w moim jadłospisie znalazła się ciepła zupa-krem z wyżej wymienionych warzyw w towarzystwie kukurydzy - w sam raz na popołudnie z pogodą, której "nie da się jednoznacznie określić".
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
(na 1 porcję):

  • 2 duże różyczki kalafiora
  • 2 łyżki ziaren kukurydzy konserwowej
  • pół małej cukinii
  • pół szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • tymianek
  • biały pieprz
  • bazylia
  • sól
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 350 st. C.
  2. Cukinię kroimy w kostkę. Kalafiora dzielimy na mniejsze części. Polewamy go oliwą z oliwek, układamy na blasze i opiekamy w piekarniku przez około 5 minut, dopóki nie zacznie nabierać złotawego koloru. 
  3. W rondelku na średnim ogniu podsmażamy cebulę i kukurydzę na maśle, aż cebula stanie się przezroczysta (około 5 minut). 
  4. Dodajemy cukinię, kalafior, tymianek, sól i biały pieprz. 
  5. Przykrywamy i smażymy przez chwilę, zmniejszając ogień i mieszając od czasu do czasu, by warzywa się nie przypaliły.
  6. Mieszamy wodę z mlekiem i dolewamy do rondelka.
  7. Powstałą mieszaninę zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
  8. Dodajemy bazylię i sok z cytryny.
  9. Przekładamy zupę do miseczki i rozdrabniamy warzywa za pomocą robota kuchennego lub blendera do uzyskania pożądanej konsystencji.
Uwagi:
  • Gęstość zupy można regulować, dolewając mniej lub więcej wody (ja lubię zupy o gęstej konsystencji, co widać na powyższym zdjęciu).
Energia 272kcal
Białko 6.81g
Tłuszcz 19.14g
Węglowodany 19.88g
Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Ciekawy blog - przepisy na zdrowe potrawy. Podobają mi się tabelki ale ciekawi mnie, skąd wiesz ile dania mają energii, białka itd.? Gotowe przepisy, czy jakiś patent :) ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie gęste zupy, zapowiada się świetnie :) jadalnepijalne: to można bardzo prosto policzyć samemu, każdy produkt osobno i dodać razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, faktycznie :) Wystarczy mieć dobrą tabelę kaloryczności produktów...

    OdpowiedzUsuń
  4. liczę to dokładnie tak, jak opisała to slyvvia: trzeba znać po prostu gramaturę poszczególnych składników i wartości odżywcze, dalej jest z górki :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...