sobota, 13 sierpnia 2011

Makaron z brokułowym pesto


Trudno jest u mnie kupić prawdziwe pesto - sklepy są niestety beznadziejnie wyposażone. Trzeba sobie jednak radzić samodzielnie: tak zrodził się pomysł na brokułowe pesto, którym raczyła się cała rodzina z makaronem spaghetti :)
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki: 
(na 2 porcje)

  • ok. 200 g (2 duża różyczki) brokuła 
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • 2 łyżki wody
  • łyżka nasion słonecznika
  • ok. 100 g makaronu (kształt dowolny; najlepszy będzie makaron pełnoziarnisty) 
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Gotujemy brokuły (tak, by nie były zanadto rozgotowane).
  2. Rozdrabniamy brokuły za pomocą blendera (ewentualnie tarki do sera). Drobno siekamy czosnek.
  3. Łączymy warzywo z oliwą z oliwek, czosnkiem, nasionami słonecznika oraz wodą.
  4. Doprawiamy brokułowe pesto bazylią, solą i pieprzem.
  5. Masę mieszamy dotąd, aż będzie miała w miarę gładką konsystencję.
  6. Gotujemy makaron al dente.
  7. Wykładamy pesto na makaron.
  8. Całość dekorujemy pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w ćwiartki.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Makarony i brokuł to zdecydowanie dobre połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, ekspresowe jedzonko. czego chcieć więcej? ;3

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...