środa, 24 sierpnia 2011

Makaron z kalafiorem w sosie serowym


Zapiekanka. Dla mnie zawsze najlepsze rozwiązanie, kiedy nie mam czasu na przyrządzenie czegoś innego. Nie zajmuje aż tak dużo czasu, a może być smaczna i niebanalna. Nawet amerykański klasyk, dla wielu comfort food - mac'n'cheese. Wystarczy dodać warzywa, makaron i ciągnący się ser (szczególnie dla  zadeklarowanych seromaniaków - na przykład mnie) dopełnią całości.
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
(na 4 porcje)

  • mały kalafior
  • szklanka pełnoziarnistego makaronu (najlepiej sprawdza się drobny, np. muszelki; u mnie świderki)
  • pół małej cebuli
  • 2 szklanki mleka
  • liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki tartego żółtego sera
  • papryka słodka w proszku
  • suszona natka pietruszki
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. 
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. W garnku gotujemy kalafior. Płuczemy go zimną wodą i osączamy, kroimy na małe różyczki.
  4. Gotujemy makaron al dente, odcedzamy.
  5. Rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i podgrzewamy przez około 2 minuty.
  6. W średnim rondelku zagotowujemy mleko z liściem laurowym i cebulą. Dodajemy do niego mieszaninę mączno-maślaną. Gotujemy przez około 10 minut.
  7. Dodajemy połowę przygotowanego żółtego sera oraz pieprz, gałkę muszkatołową i paprykę. Gotujemy jeszcze przez chwilę, do roztopienia sera. 
  8. Mieszamy kalafior z makaronem.
  9. Rozkładamy makaron i ser w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy pozostałym startym serem.
  10. Pieczemy przez około 20 minut.
  11. Posypujemy suszoną natką pietruszki.

dla 1 porcji
Energia 271kcal
Białko 15.06g
Tłuszcz 10.21g
Węglowodany 29.01g
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...