piątek, 12 sierpnia 2011

"Ośnieżona" sałatka


Śniegu bynajmniej mi nie brakuje, jednak sałatka ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. No proszę, sama nie pojmuję, jak ładnie rymuję :) Tak czy inaczej, musiałam przyrządzić śniadanie na dziś wieczór wcześniej. Aby trochę urozmaicić mój najświętszy posiłek, do zwykłych kanapek dołączyłam sałatkę, w której warzywa wyglądały zupełnie, jakby przyprószył je śnieg. Ponadto najlepiej smakuje schłodzona. Stąd nazwa sałatki.
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki(na 1 porcję)
  • 1 mały pomidor
  • 4 średnie rzodkiewki
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1/2 opakowania serka wiejskiego lekkiego 
  • liście kapusty pekińskiej
  • sól
  • pieprz
  • świeży (ewentualnie suszony), drobno posiekany koper 
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Pomidora, ogórka i rzodkiewki pokroić w kostkę, ogórka kiszonego – w półplasterki, kapustę pekińską – na dość drobne kawałki.
  2. Odsączyć warzywa z soku, który wypłynął podczas krojenia.
  3. Połączyć warzywa z serkiem wiejskim i nasionami słonecznika.
  4. Całą sałatkę dokładnie wymieszać i doprawić.
Uwagi:
  • Sałatkę warto wstawić na ok. 20 min. do lodówki, aby się schłodziła.



Energia
191kcal
Białko 15.76g
Tłuszcz 8.8g
Węglowodany 17.78g
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie sałatki z serka wiejskiego ^^ Często jadam je na kolację w towarzystwie pieczywa.

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...