środa, 17 sierpnia 2011

Pełnoziarnista bułka tarta

Większość domowników nie przepada za pieczywem pełnoziarnistym i zjada je tylko "od wielkiego dzwonu". Dlatego często zostaje mi kilka kromek chleba, których nie chcę marnować. Ponieważ bułka tarta w kuchni się przydaje, najłatwiej jest po prostu "przetworzyć" pieczywo, by móc nadal je wykorzystywać.
Czas przygotowania: zależny od ilości pieczywa
Składniki:
  • kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
  • opcjonalnie: kilka łyżek otrębów pszennych
  • opcjonalnie: zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  1. Kromki chleba odkładamy do wysuszenia. Najłatwiej i najbezpieczniej jest jednak przyspieszyć ten proces - wystarczy włożyć pieczywo do mikrofalówki lub piekarnika i piec dotąd, aż będzie całkowicie suche.
  2. Chleb ścieramy na tarce o małych oczkach.
  3. *Opcjonalnie: Do uzyskanych okruszków dodajemy otręby pszenne, w stosunku 4:1 (bułka tarta - otręby) i przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
Gotowe - tak przygotowanej bułki tartej możemy używać do przygotowywania innych potraw. Szybko, łatwo, i nic się nie marnuje :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...