wtorek, 30 sierpnia 2011

Poranna kasza jęczmienna z dynią i marchewką


Dziś przyszedł czas na zmierzenie się z dynią. Efekty przeszły moje oczekiwania - kolejne sezonowe warzywo w stanie surowym, w którym się zakochałam. Dziwne, że przez całe życie bałam się próbować niektórych rzeczy, ile smaków traci się przez takie zaniechania! Zaczęłam od śniadania, a z moją nową znajomą będę się bawić w kuchni zapewne jeszcze przez kilka dobrych dni. Wypadało jednak zacząć od najważniejszego posiłku dnia, by uroczyście powitać pękatą piękność w moim menu. Wystąpiła w towarzystwie marchewki i korzennych aromatów. 
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
(dla 1 porcji)

  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej (około 40-50g)
  • szklanka mleka
  • pół średniego banana
  • 2 średnie marchewki
  • 50g surowej dyni
  • 3 łyżeczki serka homogenizowanego
  • łyżeczka suszonych pestek dyni
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • opcjonalnie: cukier lub słodzik do smaku
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotowujemy z cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem (oraz ewentualnie z cukrem). Do gotującego się mleka wrzucamy kaszę, zmniejszamy ogień. 
  2. Gotujemy, często mieszając, dopóki kasza nie zaabsorbuje prawie całości cieczy (około 8-10 minut).
  3. Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy.  
  4. Dynię i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub rozdrabniamy blenderem.
  5. Banana rozgniatamy widelcem.
  6. Łączymy ugotowaną kaszę, warzywa i banana. Dokładnie mieszamy (by uzyskać gładszą konsystencję, możemy mieszaninę mechanicznie zmiksować).
  7. Mieszaninę przekładamy do miseczki, dekorujemy serkiem homogenizowanym i pestkami dyni.
Uwagi:
  • Do przygotowania potrawy można wykorzystać również puree z dyni.
  • Pestki dyni warto uprażyć na suchej patelni.
Energia 431kcal
Białko 18.85g
Tłuszcz 10.81g
Węglowodany 73.56g
Smacznego!

2 komentarze:

  1. widzę, że tak jak i ja odkrywasz w tym roku dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza najlepsza na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...