środa, 3 sierpnia 2011

Risotto z kalafiorem i bakłażanem na jęczmienną nutę


Po wczorajszym spacerze po targowisku, moje kuchenne królestwo to istny raj. 
Bakłażan, ryż, kalafior i kasza jęczmienna. Co smacznego może wyjść z kombinacji tych składników? Wariacja w stylu risotto, a właściwie "risotto na jęczmienną nutę" - bo nie tylko z ryżu. Potrawa jest smaczna i sycąca, nie jest też trudna w przygotowaniu. 
Czas przygotowania: 45 min. 
Składniki: 
(na 2 porcje)
  • pół torebki brązowego ryżu
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 400 g kalafiora
  • 1 średni bakłażan
  • pół dużej cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • ok. 2-3 szklanki wody
Przygotowanie: 
  1. Warzywa myjemy. Różyczki kalafiora kroimy na małe kawałki. Bakłażana i cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. 
  3. Wrzucamy na patelnię cebulę, bakłażana i cebulę i podsmażamy dotąd, aż odrobinę zmiękną (od 3 do 5 minut), od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodajemy ryż i kaszę. Całość smażymy przez około minutę, stale mieszając.
  5. Zawartość patelni zalewamy szklanką wody. Całość stale mieszamy.
  6. Kiedy woda się wchłonie, stopniowo jej dolewamy. Powinniśmy dolewać jednorazowo po około pół szklanki. Cały proces powtarzamy do momentu zmięknięcia ryżu i kaszy, mieszając.
  7. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy ryż pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze przez około 3 minuty.
Uwagi:
  • Risotto podajemy od razu po ugotowaniu, z gotowanymi brokułami lub zieloną fasolką szparagową.

dla 1 porcji (bez zaproponowanych dodatków)
Energia
383kcal
Białko
18.71g
Tłuszcz
14.35g
Węglowodany
53.65g
Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. chętnie wypróbuję :) tylko zamienię baklażana na cukinie.

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...