środa, 31 sierpnia 2011

Smażone surimi w sosie śliwkowym

Czasem z powodu braku czasu (tym razem - wyprawa do miasta po zakupy i bilet miesięczny) wychodzą mi przedziwne, aczkolwiek zaskakująco smaczne dania. Dzisiejsza szybka przekąska może udowodnić, że surimi nadają się nie tylko do sałatek. I co lepsze - na ciepło są równie dobre, jak na zimno (nigdy wcześniej w takiej formie ich nie próbowałam). A połączenie śliwki z czosnkiem sprawdza się w tym wypadku bardzo dobrze. Polecam sos nie tylko do smażonych paluszków krabowych :)
Czas przygotowania: 15 min.

Składniki:
(na 1 porcję)


  • 4 paluszki surimi
  • pół małej cebulki
  • 4 duże śliwki
  • łyżka octu winnego*
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. Wrzucamy cebulkę na patelnię i smażymy około minuty.
  4. Na patelnię wrzucamy surimi i smażymy dotąd, aż zmiękną, co jakiś czas przekręcając je na drugą stronę.
  5. Śliwki myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  6. Umieszczamy je w małym garnku, zalewamy odrobiną wody i octem.
  7. Do śliwek dodajemy przyprawy. Mieszaninę zagotowujemy**, potem zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu.
  8. Paluszki surimi wykładamy na talerz i polewamy gotowym sosem.
Uwagi:
  • Dla uzyskania gładszej konsystencji można  zmiksować gotowy sos.
  • *W zależności od preferencji smakowych i tego, jak bardzo kwaśnymi owocami dysponujemy, możemy zwiększyć/zmniejszyć ilość octu.
  • **Dla jednej porcji lepiej sprawdza się kuchenka mikrofalowa.
dla 1 porcji surimi z sosem
Energia 217kcal
Białko 6.48g
Tłuszcz 5.25g
Węglowodany 33.98g
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...