niedziela, 7 sierpnia 2011

Sos pomidorowy do spaghetti


Uwielbiam pomidory w każdej postaci. W połączeniu z bazylią bądź oregano, czosnkiem czy cebulą - pycha! Szczególnie uwielbiam sosy, jakie się z nich przyrządza. Jeden z nich to przepyszny sos do makaronu, który szczególnie sprawdza się w spaghetti :)
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki:
  • 2 małe pomidory (ok. 200g)
  • mała cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • oregano
  • pieprz ziołowy 
Przygotowanie:
  1. Pomidory zalewamy gorącą wodą i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je w średniej wielkości kawałki.
  2. Cebulę drobno kroimy.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. 
  4. Wrzucamy na patelnię pokrojoną cebulę i smażymy dotąd, aż się zrumieni.
  5. Do zawartości patelni dorzucamy pomidory. 
  6. Sos doprawiamy.
  7. Podgrzewamy sos przez 4-8 minut, do czasu uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji.
Uwagi:
  • Opis przyrządzenia mięsa widocznego na zdjęciu znajduje się tutaj
Energia 127kcal
Białko 2.22g
Tłuszcz 10.48g
Węglowodany 9.29g
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Taki najprostszy jest idealny...aromatyczny i i będący kwintesencja lata:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobię ale z pełnoziarnistymi spaghetti. Bo białe to nie zdrowe :) Ale dziękuję za przepis na sos.

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...