czwartek, 18 sierpnia 2011

Spaghetti we frittacie


Mieliście kiedyś ochotę na dwie rzeczy na raz i problem, co wybrać? Tym razem coś takiego spotkało mnie. Zastanawiałam się, którą z potraw włoskiej kuchni powinnam przygotować, mając ochotę na obie. Obiad stał pod znakiem zapytania, napięcie rosło... Rozwiązanie problemu było łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać - a gdyby tak połączyć jedno z drugim? Wilk syty, owca cała. Właściwie ja syta, a kurczak w zamrażalniku cały - czeka na lepsze czasy. ;) Ponadto problem braku zdecydowania wyeliminowany.
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
(na 1 porcję)

  • 50g makaronu spaghetti
  • łyżka i łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół dużej cebuli
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 małe rzodkiewki
  • średni pomidor
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
Przygotowanie:
  1. Cebulę, szczypiorek i czosnek drobno siekamy. Pomidora kroimy w kostkę.
  2. Jajka roztrzepujemy w miseczce i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
  3. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i polewamy łyżeczką oliwy z oliwek, starając się dokładnie rozprowadzić oliwę po makaronie.
  4. Rozgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek na patelni.
  5. Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około 2 minuty.
  6. Dorzucamy pomidory, czosnek i połowę pokrojonego szczypiorku. Smażymy, delikatnie mieszając, przez mniej więcej 3 minuty, dopóki składniki nie zmiękną.
  7. Dodajemy spaghetti i posypujemy szczypiorkiem. Wykonujemy okrężne ruchy patelnią, by połączyć spaghetti z zawartością patelni.
  8. Zwiększamy ogień. Zalewamy zawartość patelni jajeczną mieszaniną, zaczynając od zewnątrz ku wnętrzu.
  9. Zmniejszamy ogień i smażymy dotąd, aż dół i brzegi ciasta się zetną.
  10. Wstawiamy patelnię do piekarnika i zapiekamy frittatę dotąd, aż jej wierzch się zetnie, albo za pomocą talerza odwracamy frittatę na drugą stronę i smażymy dotąd, aż spód się zetnie.


Energia 502kcal
Białko 20.60g
Tłuszcz 26.11g
Węglowodany 50.78g
Smacznego!

1 komentarz:

  1. nie jadłam jeszcze spaghetti w wersji bezmięsnej. na pewno spróbuję ;3

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...