wtorek, 23 sierpnia 2011

Zupa z pieczonego bakłażana a'la puree z pomidorem


Ostatnio stanowczo za często używam blendera. Więcej, stanowczo za często wykorzystuję bakłażana i cukinię. Wybaczcie mi - tak uwielbiam te warzywa, że przeraża mnie myśl, że już wkrótce nie będę się mogła nimi cieszyć. Na razie romansuję z nimi nieustannie, przebywając z nimi tak często, jak się da, szukając ich towarzystwa. Są takie, że aż chce się je zjeść, więc proszę o wyrozumiałość i przedstawiam kolejną bakłażanową wariację :)
Czas przygotowania: 50 min.
Składniki:(na 2 porcje)

  • duży bakłażan 
  • średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki soczewicy
  • łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • pół kubka małego jogurtu naturalnego
  • duży pomidor
  • kumin
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C.
  2. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Bakłażana kładziemy przekrojoną stroną w dół i pieczemy przez około 20 minut, po czym pozostawiamy na chwilę do wystudzenia.
  4. Bakłażana obieramy ze skórki oraz wyciskamy z niego wodę, po czym kroimy w średniej wielkości kawałki.
  5. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  6. Wrzucamy cebulę i smażymy dotąd, aż będzie miękka (około 5 minut).
  7. Dodajemy czosnek i smażymy około minuty.
  8. Doprawiamy kuminem, smażymy przez około 2 minuty.
  9. Dodajemy pokrojonego bakłażana, soczewicę i zalewamy dwoma i pół szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut, aż soczewica zmięknie.
  10. Zawartość garnka rozdrabniaby blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie - gęsta)*.
  11. Dodajemy pietruszkę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
  12. Pomidora kroimy w kostkę.
  13. Wykładamy puree na talerze i dekorujemy jogurtem naturalnym i pomidorami.
Uwagi:
  • * Jeśli zależy nam na zupie bardziej wodnistej, możemy dolać odrobinę więcej wody (ja preferuję zupy o konsystencji kremu).
dla 1 porcji
Energia 169kcal
Białko 4.16g
Tłuszcz 10.6g
Węglowodany 13.48g
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ostatnio odkrywam bakłażana, robiłam już musakę, teraz zastanawiam się nad innym daniem. Twoja zupa wygląda bardzo ciekawie. Bakłażan jest mało popularny,w mojej akcji warzywa psiankowate jest bardzo mało przepisów z jego udziałem jak do tej pory - może dołączysz ze swoim przepisem. Gorąco zapraszam!http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...