czwartek, 15 września 2011

Drugie Śniadania Czwartkowe: Bułka z serowym sercem

Dzisiaj nikt nie miał dla mnie serca. Mam wrażenie, że sorowie nie mają go szczególnie, męcząc nas w trzecim tygodniu września! Cóż, nic nie poradzę na to, że NIE MOGĘ się wdrożyć . Jednak trzeba było znaleźć kogoś lub coś, kto okazałby mi trochę serca, by poprawić sobie humor. A nie ma nic lepszego, jak serce z sera. Szczególnie wtedy, kiedy to serce jest gorące.Czas przygotowania: 25 min. 
Czas całkowity: jw. + 35-45 min. na pieczenie
Składniki:
  • pełnoziarnista bułka
  • jajko
  • łyżka tartego parmezanu
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • rzodkiewka
  • suszona pietruszka
Przygotowanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C.
  2. Ścinamy wierzch bułki. Pozbywamy się miąższu z jej środka, tworząc "łódeczkę".
  3. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w kostkę.
  4. Łączymy serek wiejski z rzodkiewką i parmezanem. Mieszaninę doprawiamy suszoną pietruszką.
  5. Do masy wbijamy jajko. Mieszamy dotąd, aż nie uzyskamy spójnej masy.
  6. Łyżką przekładamy farsz do wnętrza bułki.
  7. Wkładamy bułkę do piekarnika. Pieczemy przez około 35-45 minut, dopóki "serce" nie stanie się puszyste i nie zacznie się złocić.
Uwagi:
  • Bułkę warto podawać z dodatkiem świeżych warzyw.
  • Potrawę można szybko przyrządzić w kuchence mikrofalowej - faszerowaną bułkę mikrofalujemy najwyższą mocą dotąd, aż wierzch serowego serca będzie miał stałą konsystencję (około 4-5 min. i więcej, w zależności od mocy mikrofalówki)
Energia 253kcal
Białko 21.6g
Tłuszcz 9.6g
Węglowodany 19.7g
Smacznego!

1 komentarz:

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...