czwartek, 8 września 2011

Drugie Śniadania Czwartkowe: Paprykowo-sezamowa pasta kanapkowa z ciecierzycy


Szkoła mnie wchłonęła, aczkolwiek początkowe załamanie jeszcze nie całkiem przeszło.
Powinnam teraz poświęcać się całkowicie mojej ukochanej wiedzy o społeczeństwie lub językowi polskiemu. W przerwie od "Monitora" i "Żony modnej", kontynuuję jednak "Zabawy przyjemne i pożyteczne", czyli zaglądam do kuchni i planuję drugie śniadanie czwartkowe. Chociaż dostawca internetowy lubi mi utrudniać życie, ja się nie poddaję. Chociaż z opóźnieniem, drugie śniadanie czwartkowe musi ujrzeć światło dzienne ;)
Czas przygotowania: 5 min.
Czas całkowity: 8-12h + 2h + jw.

Składniki:
  • pół czerwonej papryki
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • łyżka nasion sezamu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki suchej ciecierzycy*
  • szczypta soli
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Moczymy ciecierzycę przez 8-12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją, aż będzie miękka - przez około 1,5-2 godzin.
  2. Paprykę, sok cytrynowy, sezam, czosnek, oliwę i ugotowaną ciecierzycę blendujemy na jednolitą, gładką masę.
  3. Gotową pastę doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Uwagi:
  • *Suchą ciecierzycę możemy zastąpić szklanką ciecierzycy konserwowej.
  • Przygotowaną pastą możemy posmarować około 5 kanapek.
  • Najlepiej smakuje z pieczywem pełnoziarnistym.
dla całości / dla 1 porcji z kromką chleba graham
Energia 330kcal / 138kcal
Białko 16.72g / 6.36g
Tłuszcz 14.17g / 3.42g
Węglowodany 26.84g / 19.04g
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Tka pasta na pewno jest doskonała. Świetne drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite żródło wapnia!

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...