piątek, 2 września 2011

Kanapka z pieczonym bakłażanem


Jeśli mamy ochotę poczekać chwilę na nasze kanapki, warto spróbować opiekanych w piekarniku lub przysmażanych na patelni warzyw jako dodatków do chleba. Sprawiają, że nasze kanapki błyskawicznie zmieniają się w letnie danie. A kuchnia, w której pracował piekarnik, będzie tak gorąca, że nie trzeba będzie długo się zastanawiać nad miejscem spożycia przygotowanych kanapek. Może taras? A może balkon? A może piknik w plenerze? Jest tyle możliwości, warto korzystać z ostatnich letnich, beztroskich chwil! (A najprostsze rozwiązania są często najlepsze).
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
(na około 3 kanapki)

  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa
Przygotowanie:
  1. Bakłażana i cebulę kroimy w paski.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C.
  3. W misce mieszamy bakłażana i cebulę, polewamy je oliwą i solimy. 
  4. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej zawartość miski.
  5. Wstawiamy do piekarnika, opiekamy przez około 20 minut. 
  6. Przewracamy warzywa na drugą stronę i pieczemy przez następne 10-20 minut, dotąd, aż warzywa będą brązowe i ładnie opieczone.
  7. Bakłażana przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
  8. Rozkładamy przygotowane warzywa na przygotowanym pieczywie.
Uwagi:
  • Niech Was nie przeraża poniższa tabelka - sporo tłuszczu zostaje na papierze ;)
szacunkowo dla całości / szacunkowo dla 1 kanapki
Energia 432kcal / 144kcal
Białko 10.99g / 3.66g
Tłuszcz 20.39g / 6.8g
Węglowodany 50.15g / 16.72g
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...