niedziela, 4 września 2011

Poranna pizza deserowa


Kocham leniwe weekendy. Nie muszę wtedy wstawać o piątej i w pośpiechu szykować śniadania, by mieć chwilę na jego spokojne zjedzenie. Nie muszę się martwić, czy pociąg po szóstej przyjedzie, nie spóźni się (aby zapobiec moim spóźnieniom, po prostu ustawiam zegarek dwie minuty wcześniej, niż ten kolejowy - skutkuje od roku ;)). Na śniadanie można poświęcić wtedy trochę więcej czasu i uwagi. Dzisiejsze śniadanie po raz kolejny na słodko - ciasto z zatopionymi w nim owocami, udekorowane tak, jak nam się żywnie podoba. Ja proponuję wersję z malinami, ale "pizzę" można podać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. 
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 banana (około 35 g)
  • ok. 100 g mleka (trochę mniej niż pół szklanki)
  • szklanka malin + kilka do dekoracji
  • 3 łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego
  • łyżeczka kakao
  • płaska łyżeczka płatków migdałowych*
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru, miodu lub słodzik
Naga prawda o pizzy deserowej - czas ją udekorować :)
Przygotowanie:
  1. Banana dokładnie rozgniatamy widelcem.
  2. Łączymy kakao, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, pół szklanki malin, banana, sól (i substancję słodzącą). Dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto wylewamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
  4. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 220 st. C.
  5. Pieczemy w nienagrzanym piekarniku przez około 10 minut (dotąd, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy).**
  6. Pół szklanki malin rozgniatamy z serkiem homogenizowanym i wykładamy na ciasto.
  7. Całość dekorujemy malinami i posypujemy płatkami migdałowymi.
Uwagi:
  • *Płatki migdałowe możemy wcześniej uprażyć na suchej patelni.
  • **Ciasto da się przygotować również w kuchence mikrofalowej - mikrofalujemy ciasto 4-5 minut. (Najlepiej jest je obserwować i w razie potrzeby przedłużać czas mikrofalowania dotąd, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy).
na 1 porcję "śniadaniową" lub 4 porcje "deserowe"
Energia 428kcal
Białko 17.66g
Tłuszcz 8.21g
Węglowodany 82.91g
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ale świetny pomysł! Będe musiała kiedyś go wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo miłe rozpoczęcie dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodki sposób na udany dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny pomysł, poproszę kawałek na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miła improwizacja - warta spróbowania! Użyliśmy porzeczek mrożonych, z których objętość konfitury lekko przerosła naszą rodzinę (pakiet z Gomaru) choć jakościowo nadganiamy przerost ambicji. U nas don't waste jest na zwolnionym hamulcu cały rok, przydały się więc i banany a placek poszedł za plackiem. To ciasto wymiata z kuchni same pożyteczne składniki :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...