niedziela, 4 września 2011

Zupa szczawiowa z makaronem orzo


Był sobie gdzieś w trawie. Aż dziwne, że go nie zauważyłam wcześniej. Szczaw, kolejny punkt zabawy "Złapmy uciekające lato".
Latem często jadamy zupę szczawiową. Mama przygotowuje ją według tradycyjnego przepisu i podaje z jajkiem. Ponieważ jednak mamy pod ręką nie było, przepisu też, przygotowałam zupę po swojemu. Tak czy inaczej - wyszła smaczna. Najważniejsze jednak, że kryła w sobie TEN letni smak, którego wkrótce zacznie mi brakować.
Wiele osób mogłoby powiedzieć, że w zupce jest ryż. Istnieją makarony ryżowe, a jak się okazuje, istnieje również ryż makaronowy ;) Jakkolwiek by go nie nazwać - makaron orzo od razu zwrócił moją uwagę w sklepie i wylądował w moim koszyku szybciej, niż mogłabym rozważyć jego zakup biorąc pod uwagę ogrom makaronu w moich kuchennych szafkach. Nieważne - nowy makaron, nowe doświadczenia :)
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
(na 1 porcję)

  • 1/3 małej marchewki
  • pół cienkiej łodygi selera naciowego
  • pół małej cebulki
  • pół filetu z kurczaka
  • 40g makaronu orzo
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka podartych w strzępki liści szczawiu
  • łyżeczka świeżej, drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • tymianek
  • opcjonalnie: pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Marchewkę kroimy w kostkę, seler - na mniejsze kawałki, cebulę siekamy.
  3. W rondelku, na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojone warzywa oraz kurczaka. Smażymy przez około 3 minuty.
  4. Zalewamy zawartość garnka wodą, dodajemy tymianek i pietruszkę.
  5. Doprowadzamy zawartość garnka.
  6. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek.
  7. Gotujemy zupę przez około 7-10 minut, dopóki warzywa nie zmiękną.
  8. Dodajemy szpinak. Mieszaninę gotujemy jeszcze przez około 3 minuty.
  9. Doprawiamy zupę.
  10. Makaron przekładamy do miseczek i zalewamy przygotowaną zupą.
Uwagi:
  • Kurczaka możemy podać - jak tradycja każe - z jajkiem ugotowanym na twardo.
Energia 266kcal
Białko 17.62g
Tłuszcz 6.47g
Węglowodany 35.38g
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...