czwartek, 29 września 2011

Drugie Śniadania Czwartkowe: Warzywne muffiny a'la frittatas muffinas


Czas ucieka! Zaczynam tracić panowanie nad wszystkim, czemu chcę podołać, i zastanawiam się, jak wytrzymam jeszcze dziewięć miesięcy. Przy życiu trzyma mnie piątkowe wyjście do kina i przekonanie, że weekend coraz bliżej. Szykuję moje specjalne drugie śniadanie, przeglądam w pamięci rozkład jazdy i liczę dni do pierwszego "punktu kontrolnego" - 14 października. Jeszcze tylko dwa tygodnie. Damy radę :) 
Tymczasem - warzywne muffiny. Wszyscy uwielbiamy muffinki na słodko, jednak wersja warzywna także jest wyśmienita. Przypominają takie małe "frittaty", są poręczne i idealne, by spakować je na drugie śniadanie do szkoły :)
Czas przygotowania: 30 min.
Czas całkowity: 50-55 min.


Składniki:
(na 6 porcji)


  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 kalafiora
  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 szkl. pełnoziarnistej bułki tartej
  • 10 jajek
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • ok. pół łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C.
  2. Natłuszczamy foremki na muffiny.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  4. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy dotąd, aż stanie się bardzo miękka. Posypujemy ją solą.
  5. Dodajemy czosnek i kalafior. Smażymy pod przykryciem przez około 8-10 minut, do zmięknięcia kalafiora.
  6. W misce mieszamy natkę pietruszki, bułkę tartą i paprykę. Dodajemy do nich zawartość patelni, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  7. Przekładamy zawartość miski do foremek na muffiny.
  8. Wbijamy jajka do miski i ubijamy je za pomocą trzepaczki. 
  9. Zalewamy jajeczną mieszaniną zawartość foremek.
  10. Muffiny pieczemy przez około 20-25 minut, dotąd, aż patyczek wbity w środek muffina nie będzie czysty.
  11. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy muffiny na około 10 minut, by ostygły.
dla 1 porcji
Energia 182kcal
Białko 13.34g
Tłuszcz 14.97g
Węglowodany 13.85g
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo fajna przekąska, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie wytrawne lubię chyba nawet bardziej niż te słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, prezentują się ciekawie. Zjadłabym z chęcią ;>

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...