sobota, 8 października 2011

Omlet grecki


Ostatnio często szykuję sobie śniadania na szybko. Póki mam czas, przygotowuję je rano, by móc przed wyjściem z domu zjeść coś ciepłego. W weekendy sytuacja jest o tyle komfortowa, że nie muszę wychodzić. Nigdzie. Mogę zostać w domu i celebrować swoje śniadanie w spokoju. Szkoda, że weekend jest tylko raz w tygodniu :) Ponieważ ostatnio tęsknię za słońcem i latem, postanowiłam przenieść się wprost z mojej kuchni do Grecji. Efektem tego był przepyszny grecki omlet.
Czas przygotowania: 20 min.

 Składniki:

  • łyżka rozmrożonego szpinaku lub 1/8 szkl. świeżego, ugotowanego
  • 2 duże jajka
  • ok. 30 g sera feta (ok. 10-12 kosteczek)
  • mała cebulka
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Odsączamy szpinak jak najdokładniej.
  2. Jajka ubijamy widelcem.
  3. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
  4. Ser rozdrabniamy, cebulkę drobno siekamy.
  5. Dodajemy do jajecznej mieszaniny szpinak, ser i cebulkę. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Wlewamy zawartość miski na patelnię i wykonujemy nią okrężny ruch, by dokładnie rozprowadzić mieszaninę.
  7. Smażymy omlet dotąd, aż jego brzegi się zetną, około 2-3 minuty. 
  8. Podważamy brzegi omletu tak, by płynna masa spłynęła na spód.
Uwagi:
  • Do omletu warto dołożyć pełnoziarniste pieczywo i dowolne warzywo - u mnie pomidor.
Energia 290kcal
Białko 19.34g
Tłuszcz 21.85g
Węglowodany 3.79g
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...