czwartek, 3 listopada 2011

Drugie Śniadania Czwartkowe: Burrito a'la Cytrynka, czyli bocadillito centeno


Me gusta la cocina espanola y mexicana. Odkąd sama po raz pierwszy zrobiłam tortille (z oszczędnością dla portfela i korzyścią dla zdrowia), często jadam sobie "po meksykańsku". Nie wiem tylko, jak właściwie powinnam nazwać to danie - burritos, tacos, a może jeszcze inaczej? Postanowiłam ruszyć głową i moje poranne burrito nazwałam "bocadillito", zdrobnieniem od hiszpańskiego wyrazu oznaczającego drugie śniadanie. Właściwie jadam moje bocadillito na różne sposoby, czasami nawet z pastami kanapkowymi. Oto jeden z pomysłów na wnętrze tortilli - nadzienie, które powstaje na przykład po przygotowywaniu sałatki :)
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
(na 1 porcję)

  • żytnia tortilla
  • łyżka pokrojonych pomidorów lub 2-3 pomidorki koktajlowe
  • łyżka pokrojonej zielonej papryki
  • łyżka fasoli konserwowej
  • pół małej pieczarki
  • łyżka posiekanej cebuli
  • małe jajko
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka gałązek szczypiorku
  • chili 
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  2. Wrzucamy cebulę i smażymy dotąd, aż nabierze złotego koloru.
  3. Dodajemy pieczarki i paprykę, przyprawiamy chili. Smażymy dotąd, aż ciecz z patelni niemal zniknie.
  4. Dodajemy pomidory, szczypiorek i fasolę.
  5. Na patelnię wbijamy jajko i energicznie mieszamy zawartość patelni.
  6. Kiedy jajko w pełni się zetnie, nakładamy farsz na tortillę i zwijamy ją.
Energia 279kcal
Białko 10.5g
Tłuszcz 14.3g
Węglowodany 34.1g
Błonnik 8.6g
Witaminy
i minerały
witamina A, C
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...