czwartek, 17 listopada 2011

Drugie Śniadania Czwartkowe: Sałatka Waldorfa z jabłka, selera i rodzynek


Dziś, jak na osobę, która interesuje się historią (albo przynajmniej powinna się zainteresować, przede wszystkim taką, którą wykładają w szkole, bo o taką, którą poznaje się samodzielnie, na sprawdzianach się nie pyta...), sałatka z historią :) Została stworzona na potrzeby hotelu Waldorf w Nowym Jorku, a datuje się ją na lata 1893-96. Jej twórcą był  Oskar Tschirky. Sałatka stała się tak popularna, że weszła do popkultury - uwzględniano ją w piosenkach czy serialach. Sałatka jest ekspresowa, łatwa w przygotowaniu, i rzecz jasna, bardzo smaczna. Kwaśny i słodki przenikają się i łączą. Podana wersja nie używa majonezu, ale serka homogenizowanego. Jeśli chcecie zabrać taką sałatkę do szkoły czy pracy, sugeruję przygotować jej więcej - jest szansa, że będziecie karmić nią również znajomych :)
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki:
(na 1 porcję)

  • 1 średnie jabłko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 średniej grubości łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 8 migdałów
  • 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego lekkiego
Przygotowanie:
  1. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Kroimy selera.
  2. Migdały kroimy na połówki.
  3. W miseczce łączymy jabłko, seler, migdały, rodzynki i serek. Sałatkę polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy - dotąd, aż wszystkie składniki sałatki pokryją się serkiem.
Uwagi:
  • Do sałatki warto dodać łyżeczkę cynamonu.
  • Sałatka sprawdzi się również jako dodatek do mięsa oraz kaszy, ryżu czy makaronu.
  • Najlepiej, jeśli sałatkę wstawimy do lodówki na około 15 minut przed podaniem.
Energia 295kcal
Białko 7.7g
Tłuszcz 6.09g
Węglowodany 44.92g
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...