sobota, 5 listopada 2011

Knedle twarogowe ze śliwkami


Mimo że ze mnie ciepłolubne dziecię, uwielbiam jesień (zastrzegam - tylko w kuchni!). Repertuar warzyw i owoców przez nią proponowanych znakomicie wpasowuje się w moje smaki. A kiedy jakimś cudem mam więcej czasu lub gdy po prostu rzucam książkami o ściany i muszę się zrelaksować, idę do kuchni. Tym razem - knedle z twarogu ze śliwkowym nadzieniem. Kocham śliwki w każdej formie, a knedle z nimi kojarzą mi się z babciną kuchnią i minionymi jesieniami, kiedy jeszcze nie trzeba było myśleć o tym, że za parę miesięcy będzie się miało "pełną zdolność do czynności prawnych"...
Przepis na podstawie tego :-)
Czas przygotowania: 20-25 min.


Składniki:
(na około 12-15 szt.)


  • 250g chudego twarogu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 białko
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ok. 250-300g śliwek
Przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy, dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek.
  2. Twaróg rozcieramy widelcem lub mielimy, np. blenderem.
  3. Do przygotowanego sera dodajemy mąkę, białko, mleko i mąkę. Zagniatamy ciasto, by powstała zwarta masa.
  4. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 12-15 części.
  5. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placuszek. Na środku układamy połówkę śliwki i sklejamy.
  6. Zagotowujemy wodę z solą.
  7. Na wrzątek wrzucamy kluski. Gotujemy dotąd, aż wypłyną na powierzchnię (5-8 minut).
Uwagi:
  • Knedle warto podać z dowolnym sosem, np. jogurtowym, śliwkowym, lub posypane na przykład brązowym cukrem i cynamonem.
na 1 knedla / na 1 porcję
(3 knedle)
Energia 53kcal / 160kcal
Białko 3.5g / 10.5g
Tłuszcz 0.2g / 0.6g
Węglowodany 9.3g / 28g
Błonnik 0.5g / 1.5g
Witaminy i minerały selen
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Moje knedla stały się ostatnio popularne ;) Uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...