niedziela, 27 listopada 2011

Zupa śliwkowa


Śliwka, tak jak jabłko i gruszka, to owoce, którymi jesienią mogłabym objadać się niemal bez opamiętania, co ciekawsze- nie są w stanie mi się znudzić. Dziś - pomysł na cieplutki deser, który wspaniale rozgrzewa podczas jesiennej słoty i dostarcza sporą dawkę dziennej odporności :) Śliwka w roli głównej, a serek homogenizowany świetnie się z nią komponuje. Polecam!
Czas przygotowania: 25 min.

Składniki:
(na 4 porcje)

  • 200g śliwek
  • 1 i 1/2 szkl. soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki waniliowego jogurtu lub serka homogenizowanego waniliowego
Przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kawałki.
  2. Śliwki wkładamy do rondelka i zalewamy sokiem jabłkowym. 
  3. Dodajemy miód, przyprawy, sok pomarańczowy i skórkę z pomarańczy.
  4. Całość wstawiamy na średni ogień i doprowadzamy do wrzenia. 
  5. Zmniejszamy ogień, nakrywamy rondelek i gotujemy przez około 10-15 minut, od czasu do czasu zaglądając do garnka i mieszając jego zawartość.
  6. Rozcieramy zupę za pomocą blendera.
  7. Przelewamy zawartość rondelka do pucharków i dekorujemy jogurtem lub serkiem homogenizowanym.

na porcję
Energia 91kcal
Białko 2.3g
Tłuszcz 0.5g
Węglowodany 20.5g
Błonnik 0.9g
Witaminy i minerały witamina C
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...