czwartek, 24 listopada 2011

Drugie Śniadania Czwartkowe: Burger z łososia


Wolę przyrządzać domowe wersje "tradycyjnych" (ha, jak to brzmi!) fast-foodów, niż kupować je w budkach na mieście. Hamburgery, hot-dogi, zapiekanki - można je wszystkie ulepszyć tak, by stały się pełnowartościowym posiłkiem, po którym nie będziemy musieli obawiać się, "co oni mogli wrzucić do tego kotleta" albo zastanawiać: "ciekawe, po raz który smażą na tym samym oleju". Co ważniejsze, takie dania sprawdzają się także przy różnych okazjach, można je ze sobą zabrać do szkoły czy pracy, a latem wykorzystać podczas pikniku, grilla czy innego posiłku na świeżym powietrzu. A takie posiłki, niezależnie od tego, czy spożywane w letni, ciepły dzień, czy podczas jesiennej pluchy smakują chyba najlepiej :)
Czas przygotowania:25 min.
Składniki:
(na 1 burgera)

  • dzwonko z łososia
  • łyżka płatków owsianych
  • 1/2 małej cebuli
  • białko małego jaja
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Z dzwonka łososia usuwamy części niejadalne.
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  3. Łososia, płatki owsiane, cebulę i białko jajka siekamy za pomocą blendera.
  4. Z powstałej masy formujemy kotlet. 
  5. Smażymy burgera na średnim ogniu przez około 5 minut, dotąd, aż delikatnie się zezłoci.
  6. Obracamy kotlet na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut.
Uwagi:
  • Tak przygotowany burger możemy podać w bułce, z dowolnymi dodatkami, na przykład pomidorem i sałatą, albo bardziej "tradycyjnie" -  z warzywami i kaszą, ryżem lub makaronem.
Energia 239kcal
Białko 25.16g
Tłuszcz 11.66g
Węglowodany 7.55g
Smacznego! 

2 komentarze:

  1. świetna alternatywa!
    dodatkowo łosoś moją ulubioną rybą jest.

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...