piątek, 20 stycznia 2012

Afrykańskie placuszki drożdżowe cala z ryżem


Nie ma to jak ferie! Po kilku dniach nicnierobienia, na które tak czekałam, przywracam do życia bloga i obiecuję sobie, że będę unikać stresu - w końcu on także jest niekorzystny dla naszego zdrowia, prawda? Równie przyjemny był powrót do kuchni i zamierzam moje wolne chwile poświęcić również temu hobby :)
Co jak co, ale nigdy jeszcze nie próbowałam placuszków z ryżem. Nie kotlecików, ale takich właśnie w stylu pancakes. Postanowiłam spróbować więc placuszków cala. Ich przygotowanie trzeba zacząć wieczór wcześniej, ale smak wynagradza oczekiwanie :) Placuszki podałam z bananem i serkiem wiejskim. Bez zastanowienia dopisuję do listy ulubionych przepisów i gorąco polecam :)
Czas przygotowania: 20 min.
Czas całkowity: jw. + ok. 8-9h +20 min.



Składniki:
(na 20 placuszków, dla 4 osób)


  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/8 łyżeczki (1/2 opakowania) suchych drożdży
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 2 i 1/2 łyżki fruktozy
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki przesianej mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
Przygotowanie:
  1. Gotujemy ryż w 3 szklankach wrzącej wody. 
  2. Ryż odcedzamy, rozcieramy, schładzamy odrobinę. 
  3. Dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na noc. 
  4. Jajka dokładnie ubijamy.
  5. Do ryżu dodajemy pozostałe składniki. Ponownie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. 
  6. Na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę. 
  7. Nakładamy masę łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
Uwagi:
  • Placuszki podajemy z plastrami banana i serkiem wiejskim lub innymi ulubionymi dodatkami.
dla 1 porcji z 4 plasterkami banana i 2 łyżkami serka wiejskiego lekkiego / dla 1 porcji (ok. 5 placuszków) / dla 1 placuszka
Energia 310kcal /258kcal /52kcal
Białko 11.4g / 7.2g / 1.4g
Tłuszcz 11.5g / 10.8g / 2.2g
Węglowodany 41.6g / 33.8g / 6.8g
Błonnik 2g / 1.3g / <0.5g
Witaminy
i minerały
magnez
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie. Moje klimaty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, muszę wypróbować, w życiu bym na coś takiego nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam je dziś na śniadanie, trochę czasochłonne, ale warto. Bardzo pyszne i aromatyczne dzięki drożdżom :) Będę do nich wracać

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...