sobota, 28 stycznia 2012

Pieczona pierś z kurczaka z kaki


Ferie zbliżają się ku końcowi. Jak dobrze mi się odpoczywa, najchętniej zostałabym w domu jeszcze przez tydzień albo dwa! Wszystko, co dobre, kończy się zdecydowanie za szybko, prawda? 
Ostatnie wolne chwile przeznaczam na okupację kuchni.
Na kolację przeważnie wybieram coś, co ma dość dużo białka. Tym razem postawiłam na piersi z kurczaka. Jeżeli lubicie mięso z owocami, w wersji lekko słodkiej, jak na przykład kurczak czy indyk z morelami albo schab ze śliwką, jestem pewna, że również to danie bardzo Wam posmakuje :) Przyznam się, że kaki spróbowałam po raz pierwszy i na pewno nie po raz ostatni - mam już w głowie kilka pomysłów na wykorzystanie tego smacznego owocu. Tymczasem przedstawiam Wam przepis i gorąco polecam :)
Czas przygotowania:20 min.
Czas całkowity:jw. + 30 min.

Składniki:
(na 1 porcję)

  • pierś z kurczaka
  • 1/2 kaki
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 7-8 łyżek płatków kukurydzianych
  • białko jaja
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka nacieramy solą i pieprzem oraz nacinamy tak, by powstała kieszonka. Odstawiamy na 10 minut.
  2. Kaki kroimy na kawałki i wkładamy je w przygotowaną kieszonkę.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C.
  4. Natłuszczamy żaroodporne naczynie.
  5. Płatki wkładamy do woreczka i rozbijamy. 
  6. Pierś z brzoskwiniami obtaczamy w mące.
  7. Do pozostałej mąki dosypujemy rozdrobnione płatki kukurydziane oraz odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej.
  8. Obtoczoną w mące pierś z kurczaka maczamy w białku jaja, po czym panierujemy w przygotowanej mieszance płatków i mąki. Układamy w natłuszczonym naczyniu.
  9. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut.
Uwagi:
  • Tak przygotowanego kurczaka warto podać z ryżem i/lub lub sałatką.
Energia 321kcal
Białko 39.7g
Tłuszcz 6.5g
Węglowodany 24g
Błonnik 0.9g
Witaminy
i minerały
fosfor, selen, witamina PP, B6
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam kaki.
    całość wygląda smakowicie ;3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłabym na pomysł umieszczenia kaki w mięchu. Ale pysznie się zapowiada! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak w połączeniu z owocami smakuje doskonale. Próbowałam już z brzoskwinią, bananem i ananasem. Następnym razem będzie kaki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam kaki, ale odkąd przekonałam się do owoców w mięsie, to muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, to coś nowego, uwielbiam połączenia owoc+mięso, dlaczego więc nie z kaki? Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...