sobota, 4 lutego 2012

Czosnkowe, drożdżowe paluszki chlebowe


Nadszedł weekend - upragniona pora na uruchomienie piekarnika, tym bardziej uzasadnione, że podniesie jeszcze bardziej temperaturę w kuchni. Tym razem coś do miski rozgrzewającej zupy lub do maczania w oliwie ziołowej - wersje mini paluchów czosnkowych kupowanych namiętnie przez członków naszej rodziny z ulubionej piekarni. Małe, praktyczne, czosnkowe - dokładnie takie, jak lubimy. Każdy z nas ma swój ulubiony sposób na ich podjadanie. Jedno jest pewne - nie pozostaną długo na stole.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas całkowity: jw. + 1h + 20 min. +15 min.


Składniki:
(na 8 paluszków)


  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 / 3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego (w zależności od preferencji smakowych można go dodać więcej lub mniej)
  • Przygotowanie: 
  1. W misce umieszczamy mąkę, cukier, drożdże, sól i czosnek granulowany; dokładnie mieszamy. 
  2. Do miski dodajemy wodę i masło. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  3. Przykrywamy i pozstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 1 godzinę (aż ciasto podwoi swoją wielkość).
  4. Ciasto dzielimy na 8 sztuk.
  5. Formujemy z każdej kulki dość długie paluszki chlebowe i odstawiamy na około 20 minut.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C.
  7. Pieczemy około 15 minut (lub dotąd, aż nabiorą złotego koloru).
Uwagi:
  • Paluszki możemy dodatkowo posmarować oliwą z oliwek lub masłem i posypać czosnkiem granulowanym.
  • Paluszki przed wstawieniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem.
  • Paluszki warto podać na przykład do zup.
dla 1 paluszka
Energia 130kcal
Białko 3.4g
Tłuszcz 1.3g
Węglowodany 25.7g
Błonnik 0.9g
Witaminy
i minerały
selen, witamina  B1
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...