czwartek, 9 lutego 2012

Drugie Śniadania Czwartkowe: Paprykarz szczeciński


Paprykarz szczeciński był jednym z moich ulubionych przetworów z puszki, które kiedyś dość często gościły na naszym stole. Jest to także comfort food mojego taty, który w młodości często zajadał się tymże specjałem. Jak jednak łatwo się domyślić, pasta na wzór paprykarzu przyrządzona w domu nie ustępuje mu smakiem. To propozycja na drugie śniadanie, którą przyrządza się naprawdę szybko. Warto więc poświęcić chwilę, by posmarować kanapki do pracy czy szkoły tak przyrządzoną mieszanką - jest naprawdę pyszna! :)
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
(na 2 porcje)


  • 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym (najlepiej rozdrobnionego)
  • 2 i 1/2 łyżki brązowego ryżu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
  1. Ryż gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Rozgrzewamy pół łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, po czym zdejmujemy z ognia.
  3. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
  4. Mieszaninę z patelni łączymy z wystudzonym ryżem i tuńczykiem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Uwagi:
  • Pastę możemy rozsmarować na przykład pieczywie pełnoziarnistym.
dla 1 porcji / dla 1 porcji 
i 2 kromek pieczywa pełnoziarnistego
Energia 215kcal /354kcal
Białko 16.5g / 23.7g
Tłuszcz 9.1g / 10.9g
Węglowodany 17.1g / 40.2g
Błonnik 1.5g / 5.5g
Witaminy
i minerały
selen, witamina  PP
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. nie wiedziałam, że to takie proste ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można użyć zwykły ryż, czy będzie śmiesznie wyglądał? ;)
    Wszystko mam w domu i się zastanawiam czy nie zrobić, o np. na kolację. ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Sue, oczywiście, że można użyć zwykłego ryżu - ani wygląd, ani smak się nie zmienią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To fajnie. ;D Chyba spróbuję, bo nigdy przenigdy nie jadłam paprykarza szczecińskiego. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A na puszkę tuńczyka dać cały woreczek? i mzoe dodać marchewkę ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ervisha, najbardziej optymalnie będzie dać 3/4 woreczka. Co do marchewki, myślę, że warto spróbować dodać ją do pasty :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...