czwartek, 2 lutego 2012

Drugie Śniadania Czwartkowe: sałatka z brukselką, cebulką perłową, papryką i selerem naciowym


Po co mi łacina, no po co? Ja nie pójdę na prawo. Zawsze chciałam iść na lewo! Tak czy inaczej, w mojej przyszłej pracy łacina się nie przyda. Chociaż z niej wywodzi się wiele języków, które lubię i których uczę się bez problemu, nie mogę się do ich "matki" przekonać. (Chyba, że to uboczny efekt tyranii, prawda?). Ha! Już wiem! Łaciny uczę się po to, by dowiedzieć się, że małych starożytnych też wkurzała szkoła!
Po każdej lekcji jest na szczęście przerwa. Najciekawsza jest zawsze ta najdłuższa.
A na długiej przerwie można spokojnie zjeść drugie śniadanie.
Czas przygotowania: 15 min.


Składniki:

  • 20 dag brukselki
  • 1/2 małej zielonej papryki
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 łyżki marynowanej cebulki perłowej
  • łyżeczka oleju lnianego*
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

  1. Brukselkę gotujemy na parze (około 5-6 minut - musi być miękka, ale nie rozgotowana). 
  2. Paprykę i selera kroimy w kawałki.
  3. W misce łączymy brukselkę z papryką, selerem i cebulką perłową.
  4. Całość mieszamy z olejem lnianym i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Uwagi:
  • Sałatkę warto podać do grillowanej piersi kurczaka czy indyka oraz ryżu albo kaszy gryczanej.
  • Olej lniany ma charakterystyczny smak i aromat oraz jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, można go jednak zastąpić zmielonymi nasionami siemienia lnianego (ok.1- 1 i 1/2 łyżki) dla podobnego efektu smakowego.
dla 1 porcji
Energia 146kcal
Białko 7.4g
Tłuszcz 5.4g
Węglowodany 21.7g
Błonnik 8.7g
Witaminy
i minerały
żelazo, mangan, fosfor, potas, witamina  A, B1,  B6, C
Smacznego!

1 komentarz:

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...